Zatvori

SaCard
Koja je
kartica za
mene?

Novosti

Olimpijski muzej BiH partner Sarajevo Card-a

Datum od 18.08.2011.

Muzej XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu otvoren je 8. februara 1984. godine, s namjerom da trajno očuva i baštiniti sjećanje i uspomenu na organizaciju i bivstvovanje jednog od najvećih sportskih događaja održanog na području jugoistočne Evrope.

Početkom ratnih razaranja i dekonstrukcije društva u BiH jedna od prvih civilizacijskih i kulturnih institucija koja je u aprilu 1992. godine, granatirana i uništena bio je upravo Olimpijski muzej u Sarajevu.
Olimpijsko Sarajevo i BiH su u februaru 2004. godine obilježili dvadesetogodišnjicu održavanja XIV. zimskih olimpijskih igara.
U okviru ovog jubileja obnovljen je Olimpijski muzej kao simbol olimpizma i svečano je otvoren u nazočnosti predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacquesa Roggea.
Koncept Olimpijskog muzeja postavljen je tako da kroz ostvarenja XIV. zimskih olimpijskih igara prezentira duh olimpizma i afirmira humane vrjednote i uzvišenu stranu sporta i kulture. Od posljednjeg radnog dana starog Olimpijskog muzeja 1992. godine uvedeni su novi aspekti u izložbi.
Povijest predmeta postala je sastavni dio muzeja. Slike zapaljenog muzeja u aprilu 1992. i izgorjela olimpijska medalja impresivni su ostatci rata u BiH. Posebno pripremljena djela na temu Sarajevske olimpijade i djela AndyjaWarhola, Henrvja Moora, Pisoletta i drugih međunarodnih umjetnika dio su jedinstvenog koncepta Olimpijskog muzeja, koji je kao kulturni projekt rezultat spoja umjetnosti i sporta.

Ostale novosti

 

 

Sarajevo CARD

© 2011 PRO OPTIMUS TOURS d.o.o. Sarajevo
Sva prava pridržana. Fotografije na naslovnici preuzete iz knjige "Sarajevo – moj grad, mjesto susreta"